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CONTRACTING AUTHORITY'S CLARIFICATIONS No. 6 

“Serbia Floods Rehabilitation Support”- Emergency works project 

“Flood Protection System – Macva” 

Publication reference: EuropeAid/137976/DH/WKS/RS 

No. Question Answer 

1.  
Book 2, part 3, special conditions, paragraph 

4.4. it is stated that subcontractors must fulfill 

conditions mentioned in Paragraph 3.4 of the 

Bidders Guide. 

In paragraph 3.4.of the Bidders Guide it is 

mentioned that paragraphs of the Practical 

Guide 2.3.3.1, 2.3.3.2 i 2.3.3. can be applied to 

subcontractors . As there is no such guide in 

tender documentation, could You, please state 

us conditions that subcontractors are obliged to 

fulfill? 

All requested information is 

available at the following website: 

http://ec.europa.eu/europeaid/prag/do

cument.do?nodeNumber=2 

 

 

2.  
Is it necessary that submitted documents (APR, 

licence I080G3, licences, confirmations, 

diplomas) are translated to English and have 

authenticate from the court interpret? 

Please note article 10 Language of 

Tenders of the Instructions to 

Tenderers  

All documents have to be submitted 

in English; the APR documents have 

to be authenticated. 

3.  
Please, could You clarify point 4, book 1, part 

1 of the Bidders Guide: company ''A'' can 

participate as independent bidder for section 1 

East Zone. Can the same company participate 

as a member of consortium at section two, and 

what conditions therefore it has to fulfill? 

The same company may participate, 

as independent bidder for Lot 1 and 

as a member of consortium/JV for 

Lot 2.  

Please, pay attention to articles 3, 4, 

12 and 25 of Instructions to 

Tenderers.   

4.  
As a potencial tenderer in “Serbia Floods 

Rehabilitation Support”- Emergency Works on 

reconstruction of Macva program, I would ask 

You: 

Does the following criteria from Contract 

Notice also apply to the financial part (credit 

ability)? 

Instructions to Tenderers in the 

article 12 states in several places: 

"… Evidence showing that the liquid 

assets and access to credit facilities 

are adequate for this contract…", 

"…The tenderer must have access to 

sufficient credit and other financial 

facilities to cover the required cash 
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5. f)  if it is a partner of a joint venture/consortium 

(i.e. not the lead member) it must be able to 

carry out at least 10 % of the contract works 

using its own means. 

flow for the duration of the contract." 

Evidently, it is the tenderer (sole, or 

consortium) that has to prove its 

financial solvency and access to 

sufficient credit and other financial 

facilities. 

The consortium agreement/JV 

agreement to be submitted as part of 

the tender has to define mutual rights 

and obligations of the consortium/JV 

members. 

 


